Výhody a nevýhody přírodních vláken. Bavlna nebo len?

Přírodní vlákna

Bavlna

Prádlo složené ze 100% bavlny je vhodné pro alergiky, astmatiky i děti. Bavlna působí velmi vzdušně a příjemně na těle. Skvěle odvádí vlhkost, což oceníte zejména v létě.  

Bavlna má však i nevýhody. Bavlněné oblečení je potřeba nechat dobře uschnout.  Vlhké či propocené prádlo z bavlny má sklony zatuchnout i plesnivět. Další nevýhodou je, že se vytahuje a mačká.

Pro delší funkčnost prádla z bavlny se přidává elastan, který zabrání vytažení materiálu. Prádlo z bavlny je vhodné k obarvení a zvládne i bělení.

Stálobarevné prádlo z bavlny snáší dobře při praní a žehlení i teplotu 90°C. Barevné prádlo prané často při vysoké teplotě ztrácí barvu.

Bavlněné prádlo je i přes svoje nevýhody velmi oblíbené a patří mezi nejvíce prodávané.

darek-pro-zenu-bavlnene-kalhotky

Len

Lněné oblečení se méně špiní a je oproti bavlněnému velmi pevné a dobře drží tvar. Má skvělou schopnost v létě chladit a v zimě zahřívat. Na omak působí chladivě, je odolný vůči plísním i prachu.

Lněné prádlo je vhodné pro děti, astmatiky i alergiky. Len se výborně barví a zvládne i teplotu 200°C. Praní mu prospívá, lze vyvařovat a s léty používání a častého praní se stává krásnějším. Vydrží podstatně déle než bavlna. 

Lněné vlákno se hodně mačká a není ani žádoucí je do hladka žehlit. Před žehlením je vhodné prádlo nakropit. Len má schopnost nasát velké množství vody a následně ji i odpařit. Len obsahuje oleje, které působí blahodárně na pokožku těla.

 brahunting_logo_ruzove